WIJK AAN ZEE - Wereldkampioen Magnus Carlsen is in januari weer van de partij als het Tata Steel Chess Tournament 2021 van start gaat. Het is het eerste fysieke toernooi waar Carlsen aan deelneemt sinds hij de dertig is gepasseerd. En het is pas het tweede grote internationale schaaktoernooi dat doorgang vindt sinds de uitbraak van het coronavirus. De Noorse wereldkampioen voelt zich helemaal in zijn element in Wijk aan Zee. Hij maakt er in januari voor de 17e keer zijn opwachting. Naast Carlsen doen nog vier spelers uit de top 10 van de wereld mee: Fabiano Caruana (de winnaar van dit jaar en nummer 2 van de wereld), Ian Nepomniachtchi (4), Maxime Vachier-Lagrave (5) en Shakhryar Mamedyarov (8). Vanzelfsprekend is Nederlands beste schaker, Anish Giri (11), weer van de partij. Ook Iraans supertalent Alireza Firouzja (18) doet weer mee aan ‘het Wimbledon van het schaken’. Het Tata Steel Chess Tournament 2021 vindt plaats in De Moriaan in Wijk aan Zee van 15 tot en met 31 januari 2021. Of er (een beperkt aantal) bezoekers in De Moriaan mogen komen kijken hangt af van de dan geldende coronamaatregelen. Alle partijen zijn online live te volgen.
De video van de bekendmaking van de deelnemers aan de Tata Steel Masters door Jeroen van den Berg en Anish Giri is te zien op www.tatasteelchess.com
Positieve reacties uit hele wereld
“Hoe bijzonder het is dat in deze tijd het Tata Steel Chess Tournament daadwerkelijk in Wijk aan Zee wordt gespeeld, blijkt wel uit de stortvloed aan felicitaties en positieve reacties die ik uit de hele wereld heb ontvangen na de bekendmaking”, aldus toernooidirecteur Jeroen van den Berg. “Mensen waarderen het enorm dat Tata Steel, de gemeente Beverwijk en de overige autoriteiten zoveel moeite doen om een van de meest gezaghebbende schaaktoernooien in de wereld toch door te kunnen laten gaan. Schaakliefhebbers staan al bijna een jaar droog waar het gaat om grote klassieke internationale toernooien. Het Tata Steel Chess Tournament 2021 wordt gezien als een baken van hoop. Wereldwijd wordt er reikhalzend naar uitgekeken”, aldus Van den Berg.
Flinke opgave voor grootmeesters
“De 83e editie van het Tata Steel Chess Tournament staat garant voor spannende partijen”, aldus Van den Berg. “Wat daarbij zeker meespeelt is dat de grootmeesters nog nauwelijks klassieke partijen hebben gespeeld sinds de uitbraak van het coronavirus. Vervolgens deelnemen aan het zwaarste klassieke schaaktoernooi ter wereld, met maar liefst dertien speelrondes, is een flinke opgave en kan weleens voor verrassingen gaan zorgen. En toppers als Carlsen, Caruana, Nepomniachtchi, Vachier-Lagrave, Mamedyarov en Giri zullen in het Tata Steel Chess Tournament worden geconfronteerd met de jongste generatie grootmeesters, die alles in de strijd zullen gooien om hen te verslaan en zo een visitekaartje af te geven. Dat maakt ons toernooi ook zo bijzonder: de mix van spelers die behoren tot de gevestigde orde en opkomend talent als Alireza Firouzja (Iran) en Jan-Krzysztof Duda (Polen).” Met Vachier-Lagrave en Nepomniachtchi haalt het toernooi de koplopers van het eerder dit jaar afgebroken Kandidatentoernooi in huis. In de lente wordt dit toernooi hervat, om zo te bepalen wie wereldkampioen Carlsen mag uitdagen. Ook Caruana en Giri nemen deel aan het Kandidatentoernooi.
DeelnemersTata Steel Masters 2021
Magnus Carlsen
Fabiano Caruana
Ian Nepomniachtchi
Maxime Vachier-Lagrave
Shakhryar Mamedyarov
Anish Giri
Alireza Firouzja
Jan-Krzysztof Duda
Daniil Dubov
Andrey Esipenko
David Anton Guijarro
Jorden van Foreest
Nodirbek Abdusattorov
Aryan Tari
Staal en schaken: creativiteit en innovatie
Het Tata Steel Chess Tournament heeft een lange historie. Ooit begonnen als personeelstoernooi van het staalbedrijf is het uitgegroeid tot een internationaal toernooi van wereldformaat, waar zowel grootmeesters als amateurs hun agenda’s voor vrijhouden. Tata Steel kiest voor schaken, omdat schaken gericht is op strategisch denken en op het vinden van creatieve oplossingen voor complexe vraagstukken. Tata Steel heeft diezelfde focus. Staal maken is een hightech proces met een cruciale rol voor innovatie. De medewerkers van Tata Steel werken voortdurend aan het bedenken van slimme oplossingen om processen en producten verder te verbeteren. Daarnaast verbindt de schaaksport mensen van over de hele wereld, hetgeen nu meer dan ooit belangrijk is. Via #ChessConnects organiseert Tata Steel samen met haar partners verschillende projecten om mensen rondom de schaaksport met elkaar in contact te brengen, met een speciale focus op het verbinden van jongeren.