BERLIJN - Nederland staat, voor de zesde keer in de historie, in de halve finale van het EK-voetbal nadat het zaterdag in Berlijn met 2-1 wist te winnen van Turkije. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman maakte na de rust een in de eerste helft opgelopen achterstand ongedaan. In de halve finale speelt Oranje komende woensdag tegen Engeland.

Oranje opende fel en had via Memphis al binnen de minuut een kans. Even later vloog een mislukte voorzet van Dumfries maar net voorlangs. Het op drie posities gewijzigde Turkije kwam er daarna vaker uit, met name via de snelle en behendige Yilmaz. Tien minuten voor de rust was de eerste grote kans gelijk raak. Güler stuurde de bal met gevoel richting de verre paal. Keeper Verbruggen stond vast en Akaydin knikte van dichtbij raak. De Oranje-aanvallers kregen amper ruimte van de compacte en geconcenteerd spelende Turkse defensie.

Met Weghorst voor Bergwijn kwam er na rust meer opportunisme in het spel, maar het baltempo bleef laag.Güler (vrije trap op de paal) en Yildiz waren dicht bij een tweede Turkse treffer. De gelijkmaker viel alsnog toen De Vrij, één van de besten aan Oranje-zijde, uit een voorzet van Memphis onbewaakt kon inknikken. Turkije was aangeslagen en Müldür, onder druk van Gakpo, gleed een voorzet van Dumfries in eigen doel: 2-1. Het werd nog hectisch in de slotfase, maar Van de Ven en De Vrij stortten zich voor de bal en Verbruggen had ook nog een prima redding in huis.

Nederland treft komende woensdag Engeland in Dortmund (21.00 uur) Een dag eerder staan Frankrijk en Spanje in de andere halve finale tegenover elkaar.