IJMUIDEN - Tata Steel heeft de afgelopen twee jaar vooruitgang geboekt in het verminderen van de uitstoot van PAK's en geur. Zo is de beoogde doelstelling van 50% reductie in de uitstoot van PAK's ten opzichte van 2019 behaald. Ook de geuremissies bij de Kooks- en Gasfabriek 2 en Staalfabriek (bij opstoken staalpannen) zijn meer dan gehalveerd. Dat zijn de belangrijkste conclusies naar aanleiding van recent onderzoek door onafhankelijke meetbureaus. Naar verwachting worden grote projecten voor het verminderen van stof en zware metalen volgend jaar opgeleverd.


Minder PAK's en geur

Het afgelopen jaar zijn er veel maatregelen ten uitvoer gebracht. "Verschillende maatregelen bij onder andere de Koudbandwalserij en Sinterfabriek hebben ervoor gezorgd dat we onze doelstelling van PAK's, een 50% reductie ten opzichte van 2019, hebben behaald", aldus Bram Nugteren, omgevingsmanager Tata Steel. "Ook op het gebied van geur hebben we verdere vooruitgang geboekt. Onze maatregelen bij onder andere Kooks- en Gasfabriek 2 en de Staalfabriek zijn effectief. Eerste metingen van onafhankelijke meetbureaus laten zien dat de geuremissies van deze fabrieken meer dan gehalveerd zijn.

Dit betekent niet dat er geen onaangename geuren meer waarneembaar kunnen zijn de directe omgeving. Het zijn eerste resultaten die hoopvol zijn. Uiteraard pakken we door om volgend jaar de beoogde 85% afname te realiseren die we voor ogen hebben. "

Grote maatregelen gepland voor 2023

Er staan nog een aantal impactvolle maatregelen op de planning om de stofneerslag in de directe woonomgeving en de uitstoot van zware metalen verder te verminderen, waaronder de bouw van de grootste milieu-installatie uit de geschiedenis van Tata Steel Nederland en het windscherm bij de opslagen.

Tata Steel zet alles op alles om de milieumaatregelen van de Roadmap Plus zo snel als mogelijk uit te voeren. Nugteren vervolgt: "Het afgelopen jaar hebben we onze acties om de impact op de leefomgeving te verminderen geïntensiveerd. Met als doel: dit en volgend jaar een verdere afname van emissie van stof, geur, en zware metalen, naast geluid."



Hans van den Berg,

CEO van Tata Steel Nederland: "Staal maken is al meer dan 100 jaar verbonden met de IJmond en dat willen we op een toekomstbestendige manier voortzetten. Op de korte termijn betekent dit concreet het verder toewerken naar een zo schoon mogelijke staalproductie. Deze stap vatten we niet licht op: Tata Steel wil de impact op haar leefomgeving verder verminderen, zo snel mogelijk. De ambities die we onszelf hebben gesteld zijn uitdagend en de zorgen van onze omwonenden zijn nog duidelijk zichtbaar.

Daarom is en blijven de ervaringen van omwonenden een belangrijk uitgangspunt in onze aanpak. We zullen dan ook continu moeten blijven verbeteren."

Voortgangsrapport Roadmap Plus

Meer weten over de voortgang van de Roadmap Plus? Lees hier dan het complete voortgangsrapport van de Roadmap Plus. In het rapport is te lezen welke stappen er zijn gezet om de impact op de leefomgeving te verminderen. Het rapport geeft ook een overzicht van de maatregelen die voor aankomend jaar op de planning staan. Daarnaast heeft Tata Steel een interactieve kaart ontwikkeld waarin deze maatregelen, hun status en beoogde planning op overzichtelijke wijze worden weergegeven.

In gesprek met de omgeving

Naast eigen metingen blijft het bedrijf graag in gesprek met de omgeving. De ervaringen van omwonenden zijn immers een belangrijk uitgangspunt. Tata Steel organiseert op 9 november 'In gesprek met Tata Steel', specifiek over de voortgangrapportage.

Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden.