Als je vanaf ingang Duin en Kruidberg richting strand fietst, kom je ze tegen. Ook als je de zwarte of blauwe wandelroute loopt kom je ze tegen. Ze staan in een verplaatsbaar raster om ze specifiek de vogelkers in dit stukje duin flink af te laten eten.
In de zomer en het najaar komen ze nogmaals. Het idee is dat ze de komende jaren zo twee of drie keer per jaar terugkomen om de Amerikaanse vogelkers af te grazen. Dan is 90% van de planten weg. De rest zal dan met de hand verwijderd worden.
Als we niks doen, overgroeit de Amerikaanse vogelkers alles in het duin en verliezen we planten- en insectensoorten. De afgelopen jaren is al hard gewerkt aan de bestrijding van Amerikaanse vogelkers. Alle besdragende bomen zijn uit het duin verwijderd. Nu zijn er nog veel jonge struikjes: uitlopers uit wortels of uit zaden die nog in de bodem zitten. Het zijn er plaatselijk heel veel en ze groeien snel. Natuurmonumenten pakt ze aan voordat ze zo groot zijn dat ze zelf bessen dragen. In Duin en Kruidberg zijn afgelopen winter stukken duin afgeplagd (kaal gemaakt) om ruigtes met Amerikaanse vogelkers te verwijderen. Daarnaast wordt handmatig vogelkers verwijderd door het hele gebied te doorlopen met een steekschop. Dat wordt deels door een aannemer gedaan en deels door een zeer betrokken groep vrijwilligers.
In het gebied lopen ook Schotse hooglanders (runderen) , koniks en Shetlanders (paardjes). Deze leven al jaren in het gebied van IJmuiden tot Bloemendaal aan zee. Zij zorgen met hun gegraas dat gras gevarieerd en kort blijft waardoor er meer duinplanten, bloemen en insecten zijn. Zij eten maar weinig aan Amerikaanse vogelkers. Met de schapen en andere maatregelen pakt Natuurmonumenten specifiek de Amerikaanse vogelkers aan.
Zelf de schapen zien? Er zijn twee wandelroutes en een fietsroute waarbij je langs de schapen komt: de zwarte Konikroute, de blauwe wandelroute Landgoed Duin en Kruidberg en de Fietsroute landgoederen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland – Noord.