IJMOND - De provincie Noord-Holland vindt dat gezondheid in de IJmond een centrale plek moet hebben in de besluitvorming voor het projectbesluit en de vergunningverlening voor het project Heracless-Groen Staal van Tata Steel.


De provincie sluit hiermee aan bij het tweede advies, dat de Expertgroep Gezondheid IJmond heeft uitgebracht aan het Kabinet. Eerder heeft de provincie aangegeven hoe zij gezondheid en een gezondere leefomgeving een centrale plek geven in de beoordeling van het milieueffectrapport (MER) voor Heracless-Groen Staal, dat in opdracht van Tata Steel momenteel wordt opgesteld.

Jeroen Olthof, gedeputeerde Milieu en Gezonde leefomgeving: "Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond helpt ons om een gezondere leefomgeving in de IJmond binnen de wettelijke mogelijkheden die we als bevoegd gezag hebben een belangrijk onderdeel te laten zijn in de beoordeling van het MER en de besluitvorming over het project Heracless-Groen Staal."

Hoewel de Expertgroep Gezondheid IJmond haar advies heeft uitgebracht aan het Kabinet, vindt de provincie Noord-Holland het belangrijk om waar mogelijk haar voordeel te doen met de adviezen van de expertgroep. De provincie besteedt in haar reactie op het advies van de expertgroep met name aandacht aan het borgen van het belang van gezondheid, specifieke aandacht voor ultrafijnstof, geluid en Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS), het beter meten en monitoren en communiceren.

Borgen van het belang van gezondheid

De provincie werkt mee aan de verkenning van het Kabinet of een gezondheideffectrapportage (GER) in de toekomst eenzelfde plek als het MER in de besluitvorming over omgevingsvergunningen kan krijgen. Omdat hiervoor een wetswijziging nodig is, zal dat niet op tijd komen voor de vergunningverlening van Groen Staal. De provincie zet zich daarom in om gezondheid en een gezondere leefomgeving een centrale plek te geven in het MER.

Specifieke aandacht voor ultrafijnstof, geluid en Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)

De provincie zal de effecten van het Groen Staalplan op ultrafijnstof (UFP) meenemen in de beoordeling van het MER. Daarnaast wil de provincie graag dat de IJmond als vast meetpunt voor UFP wordt meegenomen in een door het Rijk op te zetten landelijk meetnet voor UFP. Wat betreft geluid onderstreept de provincie het advies van de expertgroep om bovenwettelijke maatregelen in de maatafspraken op te nemen om geluidhinder te verhinderen. Ook voor de bouwfase zal er op worden toegezien dat Tata Steel de bestaande regels met betrekking tot geluidsoverlast niet overschrijdt.

Om de uitstoot van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) in de lucht te verminderen hanteert de provincie de Europese minimalisatieverplichting, die concreet wordt uitgewerkt in een 5-jaarlijkse inventarisatie en een daaraan gekoppelde Vermijdings- en Reductieprogramma (RP). In de praktijk loopt de provincie tegen beperkingen in de wet- en regelgeving aan bij het reduceren van ZZS-emissie. De provincie juicht het toe dat het Kabinet in haar reactie op het advies van de expertgroep aangeeft dat het Kabinet in de regelgeving zal zorgen voor aanscherpingen, waardoor de provincie en Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied beter in staat zijn om via vergunningverlening, toezicht en handhaving verdere vermindering van uitstoot van ZZS af te dwingen.

Beter meten en monitoren en communiceren

De provincie vindt het net als de expertgroep belangrijk om met monitoring meer inzicht te geven in de ontwikkeling van de uitstoot van Tata Steel en in de kwaliteit van de leefomgeving in de IJmond. In het Programma Tata Steel 2024-2030 heeft de provincie opgenomen dat zij een digitaal informatiepunt (dashboard) gaat ontwikkelen waarin de resultaten van de monitoring overzichtelijk, toegankelijk en zo actueel mogelijk worden gepresenteerd.