NOORD-HOLLAND - Op 10 oktober stonden de producten van Noord-Hollandse bodem en hun producenten centraal tijdens het eerste Streekdiner.

Het diner was een initiatief van provincie Noord-Holland en Voedsel Verbindt en vond plaats in de aangeklede Markthal in Purmerend. Hier maakten 4 lokale chef-koks gerechten klaar die bijna alleen bestaan uit ingrediënten uit onze eigen provincie. De 100 genodigden kregen een smaakvolle maaltijd voorgeschoteld. De avond was bovendien het toneel van de uitreiking van 3 Waarde-Ringen: onderscheidingen voor personen die een bijzondere bijdrage leveren aan de Noord-Hollandse voedselketen.


Lokaal culinair hoogstandje

Door de VHC-Jongens werd een mobiele keuken neergezet, waarin proeverijtjes en een 4-gangendiner door verschillende chef-koks uit de regio werden voorbereid. De deelnemende restaurants waren: Dutch Cuisine, Vegan Academy, BRASA bar&kitchen en Fort Resort Beemster. Bij de ontvangst kregen de genodigden oesterzwambitterballen en HooliGans gehaktballetjes geserveerd.

De Waarde-Ringen

Gedurende de avond reikte gedeputeerde Jelle Beemsterboer 3 Waarde-Ringen uit. "Met de Waarde-Ring willen we erkenning geven aan degenen die zich buitengewoon hebben ingezet voor de toekomst van onze voedselproductie. Het is een manier om hen in het zonnetje te zetten voor hun toewijding en innovatie”, aldus de gedeputeerde. Er waren prijzen in 3 categorieën: culinaire verbinders, creatieve voedselondernemers en educatieheld.

Winnaar Culinaire verbinder: Vaalburg VOF en Karma Kebab

Bij culinaire verbinders gaat het altijd om een duo van een chef en een boer, tuinder of visser die gezamenlijk zorgen voor de verbinding tussen burger en voedsel. De prijs in deze categorie ging naar Ted Vaalburg en Marcel van der Heijden van Vaalburg VOF en Karma Kebab. Het juryrapport: “Ted en Marcel hebben knolselderij op een creatieve manier op de kaart gezet. Ze zorgen voor duurzame innovatie van de teelt van de knol, delen kennis met andere agrariërs en denken na over nieuwe manieren om de groente op het bord te brengen, zoals door een jaarlijks snertevent en ontwikkelen van verrassende toepassingen van knolselderij.”

Winnaar Creatieve voedselondernemer: de Oesterzwammerij

Ook de creatieve voedselondernemer zet zich in voor de verbinding tussen boer en burger: het gaat hier om innovatieve voedselontwikkelaars. De Waarde-Ring ging naar Erik Boele de Zeeuw en Michiel de Ruiter van De Oesterzwammerij. Zij telen oesterzwammen op koffieprut uit lokale horeca. Via activiteiten voor de Buurderijen Haarlem en deelname aan de maandelijkse biomarkt Haarlem maken zij ook andere lokale producten beschikbaar voor consumenten in de regio. Via Haarlem Food Future, verbinden zij ondernemers in de stad aan elkaar en zorgen voor kennisdeling en inspiratie.

Winnaar Educatiehelden: Jong Leren Eten

Tot slot de categorie Educatiehelden: De educatieboer, schooldirecteur of onderwijzer die zich met passie inzet om kinderen en jongeren bewust te maken van voedsel. De gelukkige winnaar werden Lisa Verbruggen en Nienke Chantrel van Jong Leren Eten: “Lisa en Nienke zijn de makelaars van Jong Leren Eten in Noord-Holland. Zij zetten zich allebei keihard in voor het betrekken van de jonge generatie bij gezond voedsel en de herkomst daarvan. Zo organiseren ze cursussen moestuinieren met kinderen, zorgen ze voor boerderijbezoeken in de regio en zijn er kooklessen en gastlessen over gezonde voeding op scholen en in de kinderopvang.”

Tijdens de avond kwamen ook vele andere innovatieve voedselproducenten aan het woord en konden zij hun prachtige producten laten zien in de marktkramen die naast de eettafels waren opgesteld. De eettafels, stoelen en vazen waren afkomstig van kringloopwinkel Noppes. Het eten werd geserveerd door de leerlingen van S.G. Gerrit Rietveld college.

Meer informatie

Meer informatie over de Voedselvisie van provincie Noord-Holland vind je op Boer en Business in Balans.