Vrouwendag 2022
Op 12 mei 1912 werd de eerste vrouwendag in Nederland gevierd. Het vrouwenkiesrecht stond op die dag centraal. Pas in 1919 konden vrouwen ook hun stem laten horen door te gaan stemmen. Maar hoe zit het anno 2022 met de positie van vrouwen en vrouwenrechten? Daarover spraken de groep 8-leerlingen van basisschool De Origon met wethouder Marianne Steijn. Eén van de leerlingen zei over salarisverschillen tussen mannen en vrouwen: “Bedrijven moeten maar uitleggen waarom het verschil er is.” Een andere leerling vroeg: “Ik heb geen vader. Wat als mijn moeder niet mocht werken?”
Thema V/M solidariteit
Wethouder Marianne Steijn: “Het slechts benoemen van de Internationale Vrouwendag vond ik te mager. Ik wilde graag met de jeugd in gesprek over wat nog beter kan voor vrouwen. En gezien het thema V/M solidariteit: welke rol zien zij voor zichzelf als jonge man of jonge vrouw daarin weggelegd? Ook de overgang van basisonderwijs naar middelbaar onderwijs is een belangrijke stap. De profielen die zij op de middelbare school kiezen, zijn van invloed op de opties die zij later hebben. Daarin was mijn boodschap aan hen: laat je niet tegenhouden door verwachtingen van anderen, bepaal jouw doelen en werk er hard voor. Wijk dus niet van jouw studieloopbaan af als je een beroep wilt uitoefenen dat vaker door het andere geslacht wordt uitgeoefend. Dat geldt ook voor jongens!”
Poster om het gesprek aan te gaan
Live tekenaar Flos Vingerhoets tekende het gesprek uit op een poster die de school mag houden om bijvoorbeeld jaarlijks het gesprek met andere leerlingen aan te gaan. De poster is gevuld met kleurrijke illustraties en citaten zoals ‘Mijn moeder is cool’ en ‘Er zou geen stempel moeten zijn met mannen en vrouwen’.