Door een hond worden gebeten is flink schrikken. Als u gewoon over straat loopt of in de natuur en u wordt ineens aangevallen door een agressieve hond dan kan dat een flinke impact op u hebben. Ook fietsers of joggers worden soms aangevallen door loslopende honden. Een hondenbeet is niet alleen vervelend maar kan ook flinke schade aanrichten. Het is daarom belangrijk om dit goed af te handelen met de eigenaar van de hond.
Wat moet u doen na een hondenbeet?
Wordt u gebeten door een hond, zorg er dan in ieder geval voor dat u de gegevens van de eigenaar krijgt. Niet alleen een telefoonnummer, maar ook de volledige naam en het adres. Vraag om een ID en maak hier een foto van zodat u zeker weet dat de eigenaar de waarheid spreekt. Zorg dat duidelijk is wat de schade is, maar houd hierbij altijd een voorbehoud, achteraf kan de schade namelijk erger zijn. Neem contact op met uw huisarts of bezoek een huisartsenpost in de buurt van de locatie waar u zich bevindt. Een hondenbeet is altijd ‘vuil’ en kan voor nare infecties zorgen. U krijgt daarom meestal uit voorzorg een kuur met antibiotica. Zijn er mensen die getuige waren van het incident? Noteer dan ook hun gegevens.
Wat u zeker niet moet doen na een hondenbeet
Laat u niet intimideren door de hondeneigenaar. Laat u niet aanpraten dat u de beet zelf heeft uitgelokt. Tenzij u de hond zonder aanleiding heeft geschopt of geslagen, is er geen reden om aan te nemen dat u de hond heeft geprovoceerd. Een eigenaar is altijd zelf verantwoordelijk om zijn hond in bedwang te houden. Ook als u zich in een losloopgebied bevindt blijft dat principe van kracht. Een hond die agressief is hoort niet los te lopen maar te allen tijde aangelijnd te zijn. Als de hondeneigenaar na een blik op de beet aangeeft dat ‘het wel meevalt’ moet u dit ook zeker niet voor waar aannemen. Dit is ter beoordeling van een arts.
Een conflict over de afwikkeling van de schade
Wanneer u uw schade wilt laten vergoeden na een hondenbeet, is het verstandig om een ervaren jurist in te schakelen. U kunt dan contact opnemen met de letselschadejuristen van JBL&G. Zij kunnen u helpen om te krijgen waar u recht op heeft. Soms zijn de gevolgen verstrekkend. Als u een ernstige hondenbeet heeft dan kan het zijn dat u geopereerd moet worden en dat het lang duurt voordat u bent hersteld. Als er blijvende schade is, dan zijn de gevolgen natuurlijk nog veel ernstiger. De jurist die u bijstaat zal alle schade claimen die direct of indirect het gevolg is van de beet. Hierbij wordt gekeken naar de materiële en immateriële schade die u lijdt. U heeft namelijk ook recht op een vergoeding van uw emotionele schade.