We moeten verduurzamen. Wegwerp producten moeten in de ban, want hergebruik is het devies. Vooral de strijd tegen plastic is een ‘hot item’. De plastic soep in de oceanen wordt een steeds groter probleem. De stichting Ocean Cleanup doet zijn best om het plastic op te ruimen, maar het blijft voorlopig dweilen met de kraan open. Door gebruik te maken van producten die langer meegaan kan de hoeveelheid plastic die in het milieu terechtkomt worden verminderd. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor aanstekers.
Het alternatief voor de wegwerp aansteker
Rokers en mensen die voor andere doeleinden een aansteker gebruiken kennen waarschijnlijk allemaal de wegwerp aansteker. Die heeft een tankje met vloeibaar gas. Als dat leeg is dan is de aansteker niet meer bruikbaar, want opnieuw vullen kan niet. Dat is zonde, want de aansteker moet bij het restafval omdat hij niet helemaal van plastic is, er zit ook metaal in. Dat maakt het dus onmogelijk om afval te scheiden bij de bron. Wegwerp aanstekers zijn nog altijd fors in de meerderheid. Het overgrote deel van de aanstekers die worden verkocht valt in deze categorie. Maar er wordt gewerkt aan alternatieven voor de aansteker voor eenmalig gebruik.
Stap over op de herbruikbare aansteker
Vroeger waren er aanstekers waar een tankje gas in gedaan kon worden. Was het tankje leeg dan kon je dit dus eenvoudig vervangen. Die aanstekers raakten in onbruik, want een wegwerp exemplaar was veel makkelijker en goedkoper. Maar nu beginnen we daarop terug te komen. De aansteker met vervangend tankje komt weer terug, maar er is ook een nieuw fenomeen: de oplaadbare aanstekers. Deze aanstekers werken niet op gas maar op stroom. Je kunt ze eenvoudig met een usb kabel opladen via het stopcontact. Dat opladen kan tot duizenden keren. Je koopt dus een aansteker waar je jaren mee kan doen.
Wat als ook de herbruikbare aansteker wordt afgedankt?
Natuurlijk heeft ook een oplaadbare aansteker niet het eeuwige leven. Er komt een moment dat je ook deze aansteker moet vervangen voor een nieuwe. Op dat moment is het belangrijk om hem goed te recyclen. Een aansteker die kan worden opgeladen is een elektrisch apparaat en kun je dus inleveren voor recycling. Na demontage kunnen bepaalde onderdelen worden hergebruikt om op die manier de hoeveelheid restafval te voorkomen.
Meer producten worden duurzaam
Niet alleen aanstekers maar ook steeds meer andere artikelen worden verduurzaamd. De wegwerpmaatschappij moet langzaam maar zeker worden afgezworen. Nederland wil rond 2050 helemaal afvalvrij zijn. Niets mag dan nog worden weggegooid, al het afval dat wordt geproduceerd door zowel particulieren of bedrijven moet worden hergebruikt. Voordat het zover is moet er echter nog heel veel gebeuren. Allereerst moet er een mentaliteitsverandering komen. We zijn zo lang gewend geweest aan goedkope wegwerp producten dat het even wennen is om meer te betalen voor iets dat langer bruikbaar is. Daarnaast zijn er nog steeds veel producten die nog verder verduurzaamd kunnen worden.