Er komen een hoop dingen op je af wanneer je start als ondernemer. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van je administratie, of het (laten) maken van een website. Nog iets belangrijks waar je mee te maken krijgt, zijn verzekeringen. Ondernemen draait natuurlijk om het nemen van risico’s, maar tegelijkertijd doe je er goed aan om bepaalde risico’s juist af te dekken. Beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid zijn twee risico’s die je liever kwijt dan rijk bent. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil tussen deze twee precies inhoudt. Nuttige informatie, dus lees snel verder!
Wat is bedrijfsaansprakelijkheid?
Laten we dit artikel beginnen met bedrijfsaansprakelijkheid. Wat houdt dit precies in? Eigenlijk zit dat niet zo ingewikkeld in elkaar. Er kan sprake zijn van bedrijfsaansprakelijkheid wanneer jij, je werknemer, of je product schade aanricht aan (de spullen van) anderen. Laten we er een voorbeeld bij pakken.
Stel je voor dat je een fotografiebedrijfje met personeel hebt. Het kan gebeuren dat een van je werknemers de dure camera van een opdrachtgever op de grond laat vallen. Omdat dit waarschijnlijk behoorlijke kosten met zich meebrengt, kan de klant ervoor kiezen om je bedrijf aansprakelijk te stellen voor de schade. Dat wil zeggen dat de klant van je verwacht dat je de schade vergoedt.
Je kunt je bedrijf hiertegen beschermen met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. In gevallen van bedrijfsaansprakelijkheid kun je dan een beroep doen op je verzekering. Zeker bij grote schade is het voor je bedrijf gunstig als je je kunt beroepen op je verzekering.
Wat is beroepsaansprakelijkheid?
Beroepsaansprakelijkheid is net iets anders dan bedrijfsaansprakelijkheid. Bij beroepsaansprakelijkheid draait het namelijk om schade die is ontstaan doordat je een fout hebt gemaakt in het uitvoeren van je beroep. Denk bijvoorbeeld aan financieel advies dat juist heeft geleid tot financiële schade, of een project dat vertraging oploopt, doordat jij niet (op tijd) wist te leveren.
Met beroepsaansprakelijkheid kunnen grote bedragen gemoeid zijn. Ben je bijvoorbeeld een architect, financieel adviseur of advocaat, dan is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dus een verstandige investering. Hoewel je in deze beroepen goed kunt verdienen, zijn de mogelijke kosten van beroepsaansprakelijkheid vaak niet te overzien.
Zijn de verzekeringen verplicht?
Als ondernemer wil je natuurlijk geen onnodige kosten op je nemen. Veel ondernemers vragen zich daarom af of verzekeringen voor beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid verplicht zijn. Voor beide verzekeringen geldt dat het over het algemeen niet verplicht is om ze af te sluiten, al is het voor bepaalde beroepen wel verplicht om in ieder geval een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Denk hierbij aan beroepen zoals: financieel adviseurs, advocaten en architecten. Ook kan er bijvoorbeeld door een branchevereniging van je verwacht worden dat je een dergelijke polis afsluit. Bovendien kan het, zoals we daarnet al noemden, wel heel verstandig zijn om deze verzekeringen af te sluiten. Je beschermt je bedrijf namelijk tegen mogelijk grote financiële tegenvallers. Als ondernemer is de toekomst altijd onzeker, maar met de juiste verzekeringen maak je de toekomst een beetje zekerder.