De lente is het ideale seizoen voor een verbouwing. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe keuken, een dakkapel of bijvoorbeeld een aanbouw. Het verbouwen van je huis zorgt ten eerste natuurlijk voor meer wooncomfort. Ten tweede kan het er ook voor zorgen dat je woning meer waard wordt. Dit is natuurlijk ook niet verkeerd, want op deze manier verdien je de investering gewoon weer terug bij een eventuele verkoop. Heb jij een verbouwing gepland, maar wil je hier niet te veel voor betalen? Wij hebben een aantal handige, besparende tips op een rijtje gezet!
Een verbouwing is niet goedkoop
De meeste verbouwingen zijn niet goedkoop. Zo kost een nieuwe keuken al gauw 10.000 euro of meer. In een ideaal scenario heb je dit geld natuurlijk op je spaarrekening staan en kun je dit zelf betalen. Niet iedereen heeft deze luxe echter. Met een nieuwe keuken kun je vaak wel even wachten, maar er zijn ook meer urgente verbouwingen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van ramen ivm lekkage, of een nieuw dak. Gelukkig zijn er ook alternatieven voor als je niet genoeg geld op je spaarrekening hebt staan. Zo kun je in de meeste gevallen een verbouwingslening afsluiten. Dit is een persoonlijke lening. Zo kun je toch de belangrijke verbouwing doen en het bedrag in etappes terugbetalen.
Bespaartips voor je verbouwing
Onderstaande 3 bespaartips kunnen je hopelijk helpen om de kosten van de verbouwing enigszins laag te houden. Elke verbouwing is natuurlijk anders, maar onderstaande tips zijn redelijk universeel.
1. Duidelijkheid is essentieel
Ten eerste is het super belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt wat er allemaal moet gebeuren. Wat wil je laten verbouwen, hoe wil je het laten verbouwen en wat is je budget? Communiceer dit ook goed naar de aannemer. Aanpassingen tijdens de verbouwing zorgen namelijk voor hogere kosten en dat wil je natuurlijk voorkomen.
2. Vraag de buren eens of ze ook iets willen verbouwen?
Dit klinkt misschien raar, maar dit kan flink schelen op het gebied van bouwkosten. Stel je wilt bijvoorbeeld een dakkapel hebben, dan kun je vragen of andere mensen in de straat ook een dakkapel willen laten plaatsen. Vervolgens schakel je dit terug naar de aannemer en waarschijnlijk zal hij je een korting aanbieden. Dit kan in sommige gevallen best veel schelen!
3. Heb je een vergunning nodig?
Jij bent als huiseigenaar ten alle tijden verantwoordelijk voor de verbouwing. Als de verbouwing tegen de regels is, dan zul jij je moeten verantwoorden, niet de aannemer. Zoek dus van tevoren goed uit of je een vergunning nodig hebt en hoe je deze kunt verkrijgen. Een boete zorgt er natuurlijk voor dat de verbouwing nog duurder wordt.